maanantai 24. lokakuuta 2016

Jenin kohtutulehdus ja sterilointi


Melkein tasan kaksi vuotta sitten Jeni kiidätettiin (murtuneen leuan takia) hätätapauksen lääkäriin - historia toisti itseään jälleen. Torstaina 13.10.16 huomasin, että sohvalla on jotain. Tarkemman tutkiskelun jälkeen tajusin, että Jenin takapuolesta vuotaa jotain paksua ja kellertävää. Soitin tutulle lääkärille joka totesi heti, että kyseessä on kohtutulehdus - kiireesti näytille. Paniikki iski ja aloin itkien soittamaan kaikki tutut läpi, jotta saataisi äkkiä kyyti lääkäriin. Niko oli siis töissä. Onneksi pian tärppäsi ja veljen tyttöystävä Reetta lähti meitä kuskaamaan. Matka ei onneksi ollut pitkä ja paikan päälle saavuttua Jeni ultrattiin heti. Ultrassa selvisi, ettei hengenhätää ollut ja lääkärin kiireiden takia leikkaus sovittiin maanantaille 17.10. Aloitettiin heti 10 päivän antibioottikuuri ja seurailtiin Jenin vointia. Jos viikonlopun aikana vointi olisi huonontunut, leikkaus olisi tehty heti. Antibiootit kuitenkin selvästi auttoivat ja selvittiin viikonlopusta.


Maanantaina suunnattiin leikkaukseen. Jeni jäi hyviin käsiin ja leikkaus olikin jo alle tunnissa ohi. Leikkaus meni kuulemma hyvin ja Jeni lähti kotiin jatkamaan unia. Kotona Kina meni ihan sekaisin ja yritti väkisin päästä Jenin luo ja vinkui vaan. Voi toista.  Nomi oli myös hämillään. Muutaman tunnin päästä Jeni alkoi pikkuhiljaa heräilemään. Illemmalla ruokakin jo maistui ja ulkona käveli reippaasti, eikä tarpeiden tekemisessäkään ollut mitään ongelmaa. Yöllä reppana vinkui koko ajan, eikä taidettu kummatkaan nukkua silmäystäkään.

Seuraavana päivänä, eli tiistaina otettiin side pois ja yllätyin positiivisesti. Siteen alta löytyi pieni ja siistin näköinen haava. Ei valittamista!

Ensimmäisen viikon ajan Reetta oli meillä vahtimassa Jeniä meidän työpäivien ajan, koska en uskaltanut vielä jättää Jeniä yksin kotiin. Oli parempi pelata varman päälle. Kiitos vielä Reetta.  


Yöt Jeni on ollut isossa häkissä, ettei Kina tai Nomi pääse vahingossakaan koskemaan haavaan. Meidän ollessa kotona eivät ole edes yrittäneet, mutta varmuuden vuoksi koirat ovat varmaan vielä muutaman viikon eri tiloissa yöt ja yksinolot. Olen ihan yllättynyt, miten hyvin Nomikin on jättänyt Jenin rauhaan, eikä ole edes yrittänyt leikkiä. Tajuaa selvästi, että toinen on kipeä.

Jeni on kyllä ollut koko ajan todella reipas ja kiltti toipilas. Ensimmäisen yön jälkeen ei ole itkeskellytkään. Suurin harmitus on, kun muut lähtevät lenkille, eikä reppana pääse mukaan. :( Hyvin Jeni on kyllä malttanut levätä, vaikka on nyt ollut 1,5 viikkoa täysin ilman liikuntaa. Ruoat ollaan annettu kongeista ja lisäksi vähän temppuiltu, että olisi edes jotain tekemistä. Leluilla ollaan myös jo vähän leikitty. Tähän asti ollaan käyty ulkona siis vain tarpeilla, mutta tänään Jeni pääsee ensimmäistä kertaa pienelle kävelylle. Aloitellaan pikkuhiljaa. Maltti on valttia. :)

Nyt leikkauksesta on siis kulunut tasan viikko. Toivottavasti toipuminen jatkuu yhtä hyvin kuin tähänkin mennessä. Eiköhän me pian päästä jatkamaan normaalia elämää. :)

Kipulääkettä Jeni söi 6pv ja antibioottia 10pv. Leikkaus maksoi (kohtutulehdus nosti hintaa) 420e + ultra 50e.

Haava tällä hetkellä (24.10.), leikkauksesta kulunut tasan viikko.

Lumon leikkaukseen verrattuna kaikki on ollut helpompaa. Jenin haava ei kutise, ei satu kakkaaminen, ei satu istuminen, liikkuminen ei ole hankalaa yms. Lisäksi Jenin haava on paljon pienempi kuin Lumon... o___o Tytöt leikattiin siis eri paikoissa ja sen kyllä huomaa. Täydet pisteet ja iso kiitos Jenin leikanneelle lääkärille, Laszlolle.

Jenin haava vuorokausi leikkauksen jälkeen. Itsestään sulavat tikit sisällä, haavassa ei mitään.
Lumon haava, kaksi vuorokautta leikkauksesta. Normaalit tikit.

Lumon leikkauksesta voi lukea lisää täältä!

3 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista! Onneksi ei ollut mitään vakavampaa.

  VastaaPoista
 2. Whaaaaaaattttt!!! Mikä ero haavoissa!?!?!? Miten voi olla noin iso ero? Kokoero ja toipuminen? Lumon haava näyttää kireältä ja kipeältä, mutta Jenin haavaa tuskin erottaa kun on niin pieni ja siisti. :-O

  Pikaista toipumista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ihan sama reaktio!! Järkytyin myös ja sen takia oli pakko ottaa vähän selvää. Kaverin aussiella oli kuulemma ihan samanlainen haava kuin Lumolla ja leikattu Vetsetissä, kun taas toisen kaverin tiibetinmastiffit leikkasi Laszlo ja jopa niillä oli yhtä pienet haavat kuin Jenillä! >:O Nämä nyt esimerkkinä, muitakin tapauksia kuulin. Eli kokoero ei ole syynä... :( Jenillähän oli vieläpä vaativampi leikkauskin... o___o Eli siis täysin lääkärin osaamisesta kiinni... :/ Laszlo on tosi taitava.

   Kiitos! ♥

   Poista