tiistai 17. toukokuuta 2016

Lumon luustokuvaus


Aika hyvältä näyttää vai mitä? Aina kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää...

Noin kuukausi sitten Lumo kävi Kinan päälle ihan yllättäen. Kina käveli makoilevan Lumon ohi ja yhtäkkiä Lumo kävi ihan syyttä Kinaan kiinni eikä kyse ollut mistään ihan pienestä rähinästä. Kina oli alistuneena maassa ja minä puolestaan jouduin repimään Lumon irti Kinasta. Siinä rytäkässä Kinalta repesi korvalehti ja myöhemmin naamasta löytyi muutama rupi. Varasin Lumolle heti ajan luustokuvaukseen, koska pelkäsin, että se on kipeä. Tuollainen käytös ei ole normaalia. Ja kun asiaa miettii enemmän, niin Lumo on sanonut muille koirille herkemmin jo jonkun aikaa. Tänä vuonna Lumo oli muutenkin tarkoitus kuvata, joten varasin siis Ahman 23.4. pidettävään joukkotarkastukseen ajan ja ikävä kyllä kuvauksessa Lumon selästä löytyi luupiikki. Luettuani spondyloosista ja sen oireista, tajuan koko ajan lisää asioita Lumon käyttäytymisessä, mitkä luultavasti johtuvat tuosta piikistä. Esimerkiksi lähiaikoina Lumo on vingahdellut ihan ilman syytä, ei halua olla tietyissä asennoissa sekä selkää koskiessa vääntelehtii... :( Lisäksi muutamia ylilyöntejä on tapahtunut, esim. tuo Kinan (ja kaverin koiran) päälle käyminen.

Kaveri sanoikin hyvin: "Lumo on toki aina ollut luonteeltaankin kipakka, saattanut siis ruoista ja muista resursseista sanoa toisille koirille, mutta nyt on pari kertaa tehnyt ylilyönnin tossa sanomisessa, eli ehkä kivun takia? Tai tuntuupa pahalta sanoa, että ylilyönti kun kipeän selän kanssa varmaan yhdistänyt sen Kinan ohikävelyn siihen kipuun ja Vallan hyppiminen ja häsellys tietty sattunut tai sitten ennakoinut, että kohta voi sattua ja halunnut sen oman tilansa...Siis että eihän se sinänsä ole ylilyönti vaan ihan syystäkin, muut ei vaan näe sitä syytä."

Nyt kun miettii tarkemmin, niin Lumo ei koskaan hypi korkeille kiville, hyppää aina tasajalkaa (eli etujalat ja takajalat samaan aikaan, ei etupää ensin niin kuin yleensä koirat hyppää), ei ole koskaan jaksanut juosta pitkiä matkoja, eikä ole koskaan ollut innokas vetäjä. Nämä kuitenkaan tuskin johtuvat tuosta luupiikistä, koska luupiikit eivät käsittääkseni kasva vuosia ja kuvista varmasti näkisi, jos Lumolla olisi aikaisemmin ollut luupiikkejä. Olisin melkein voinut lyödä vetoa, että Lumolla on ollut jo pidempään spondyloosi, mutta ei niin ei. Pimentoon siis jää kuuluvatko nuo vain Lumon omiin outoihin tapoihin vai mistä johtuvat. Olen kyllä aina pelännyt, että Lumon selässä jotain on, mutta kun mitään hälyyttäviä merkkejä ei ole ollut, olen vain ajatellut kuvittelevani kaiken. Nyt nämä asiat kuitenkin mietityttävät ja erityisesti tuo Kinan päälle käyminen. En kuitenkaan (halua) usko(a), että Lumolla mitään kovia kipuja on, mutta tuskin se täysin kivuton on. Esimerkiksi raskaankaan liikunnan jälkeen Lumo ei ole koskaan ollut silminnähden kipeä, ei kankea, ei mitään.

Muutama päivä kuvauksen jälkeen meidän vakkarihieroja tuli käymään ja Lumo pääsi hierottavaksi. Luupiikin kohdalta hieroessa Lumo reagoi selkeästi. :( Siinä olevat lihakset eivät kuitenkaan olleet jumissa, mutta muualta selästä löytyi vähän kireyttä. Oma arvaus onkin, että Lumo kenties varoo kipeitä liikkeitä (?) ja sen takia muualle tulee kireyttä. Ainakaan vielä ei kuitenkaan voi varmuudella sanoa. Kireydet eivät onneksi olleet kovinkaan suuria, joten varsinaista lihashuollon tarvetta ei kuulemma ole. Seuraillaan siis Lumoa ja hierotaan aina tarvittaessa. Haluan kuitenkin ajatella asian niin, että Lumo säätelee liikkumistaan ja osaa varoa kipeytymistä. Lumon osalta vetoharrastus oli kuitenkin tässä. Turhaa rasitusta selälle ja se kun ei koskaan ole ollut se Lumon juttu, niin se ei ole sille mikään suuri menetys. Pyöräilyä kuitenkin jatketaan ainakin toistaiseksi ja kuten tähänkin asti, paljon paljon vapaanaoloa ja näin kesäisin Lumo tykkää myös onneksi uida. 

Kennelliiton tuomiota jouduttiin kokonaisuudessaan odottelemaan muutama viikko ja varsinkin nyt odottavan aika oli erityisen pitkä ja raastava. Nyt on kyllä niin ristiriitaiset fiilikset. Tuntuu ihan järjettömältä, että koira saa terveen paperit, vaikka sillä on selässä luupiikki! Kuulemma yli 5 vuotiaat koirat saavat ikähyvitystä, eli arvostelussa otetaan huomioon koiran ikä siten, että 5-7 vuotiaalla koiralla jätetään huomioimatta yksi silloittuma. Lumolta ei siis löytynyt (onneksi) muuta "kuin" yksi luupiikki ja se kun miinustetaan niin tadaa, koira onkin terve Kennelliiton mielestä. Tuloksia katsomalla saa siis sen käsityksen, että Lumo on täysin terve, vaikka niin ei ole. En voi käsittää. Luupiikki ei todellakaan sinne selkärankaan kuulu. Selkä ei ole terve, jos siellä on yksikin silloittuma tai rappeuma. 

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Vilinää ja vilskettä

20.4. käväistiin koko poppoon kanssa eläinlääkärissä. Kinalle ja Jenille haettiin sirutodistukset FIX-rekisteröintiä varten sekä samalla tutkittiin onko Lumolla virtsatietulehdus ja kuten arvelinkin, ei ole. :( Satunnainen virtsankarkailu johtuu siis steriloinnista. Tällä hetkellä karkailu on onneksi niin vähäistä, ettei lääkitykselle ole tarvetta, mutta resepti saatiin kuitenkin varmuuden vuoksi. 

Seuraavana päivänä eli torstaina 21.4. laitoin sähköpostia Kennelliitolle ja jo maanantaina 25.4. tytöt näkyivät Koiranetissä. :) Jes, vihdoin sekin on tehty! 


24.4. käytiin Myllypuron koirayhdistys ry:n järjestämässä mätsärissä Helsingissä. Meidän seurana olivat Oona ja Ren, Soile ja Haades sekä Satu ja pojat. Ilmoitin Lumon isoihin koiriin ja Kinan ja Jenin sekarotuisiin. Onneksi mukana oli apukäsiä... :') 

Ensimmäisenä vuorossa oli Kina. Kinan edellisestä mätsäristä oli vierähtänyt jo melkein vuosi, mutta taidot eivät olleet ruostuneet ja Kina sai punaisen nauhan. Sen jälkeen lähdin juoksujalkaa vaihtamaan koiraa ja seuraavaksi kehään meni siis Jeni. Jeni esiintyi myös hienosti ja sai sinisen nauhan. Seuraavana kehään suuntasivat sinisen nauhan saaneet. Jeni sai kehuja rauhallisesta esiintymisestä nuoresta iästä huolimatta ja neiti olikin sitten SIN1! Taas kerran äkkiä koiran vaihto ja Kinan kanssa punaisten kehään. Kinakin sai ihan hurjan paljon kehuja ja lopulta tuomari sanoi, ettei hänellä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin laittaa Kinakin ykköseksi. :D Olin ihan häkeltynyt kaikista kehuista. Jeni oli siis sekarotuisten SIN1 ja Kina PUN1, eli tytöt jatkoivat BIS-kehään. Valitettavasti siinä vaiheessa omat kädet eivät enää riittäneet, joten BIS-kehässä ihana Satu esitti Kinan ja minä Jenin. BIS-kehässä Jeni ei enää sijoittunut, mutta Kina tuli kolmanneksi! Ja sillä aikaa kun me Satun kanssa juostiin siskosten kanssa kehässä, niin Soile oli esittänyt Lumon ja Lumo oli saanut punaisen nauhan, mutta sijoitusta ei lopulta enää tullut. Kiitos esittämisavusta Soile ja Satu!

Sijoitukset: Lumo isojen koirien PUN-, Jeni sekarotuisten SIN1 ja Kina sekarotuisten PUN1 BIS3.


26.4. yhteislenkillä Nooran ja Even kanssa.


28.4. Rosan ja Soilen kanssa puistoilemassa.
Siperianhusky x 3, huskymix x 2 + alaskanmalamuutti ♥__


1.5. käytiin Soilen ja Nikon kanssa Suomen Collieyhdistys ry:n järjestämässä vappumätsärissä Helsingissä. Ilmoitin taas kaikki koirat, Lumon isoihin aikuisiin ja puikkonokat sekarotuisiin. Ensimmäisenä menin kehään Kinan kanssa ja Kina sai punaisen nauhan. Sen jälkeen vuorossa Jeni ja Jenikin sai punaisen nauhan. Onneksi Soile ehti auttamaan ja esitti Jenin nauhakehässä. Tuomari moneen kertaan hämmästeli miten samannäköisiä tytöt ovat ja sanoikin: "Järjestetäänpäs pieni kaaos" ja laittoi minut, Kinan, Soilen ja Jenin juoksemaan vierekkäin. :D No mehän juostiin ja hyvinhän se meni. Sen jälkeen tuomari naurahti ja perui sanansa: "No eihän siitä mitään kaaosta tullutkaan"... :'D Lopulta Jeni oli sekarotuisten PUN4 ja Kina PUN2. ♥ Seuraavaksi odoteltiin isojen aikuisten kehän alkamista ja siinä menikin oma aikansa. Sillä aikaa meikäläinen söi munkkia. :D Vihdoin aikuisten aloitettua kehä etenikin ripeästi ja vihdoin päästiin Lumonkin kanssa kehään. Lumo esiintyi niiin hienosti, en voisi tyytyväisempi olla. Lumo on niin helppo esitettävä. Lumo sai sinisen nauhan, mutta nauhakehässä pudottiin harmillisesti viimeisenä pois. 

Sijoitukset: Lumo isojen aikuisten SIN-, Kina sekarotuisten PUN2 ja Jeni sekarotuisten PUN4. 


Seuraavana päivänä eli maanantaina 2.5. muistin, että Helsingissä olisi taas mätsärit (Koko perheen Pro Tuomarinkylä -tapahtuma) ja sain Nikon suostuteltua lähtemään ja niin me napattiin Soilekin mukaan ja lähdettiin taas mätsäröimään. :D Ilmoittautumismaksu oli 10e/koira ja 30e (+ bensat) kuulosti hurjan paljolta mätsäristä, joten olin jo päättänyt, että ilmoitan vain kaksi koiraa. Kinan ilmoitin sekarotuisiin ja Lumon FCI 5 -ryhmään. Jeni oli tällä kertaa mukana vain katselemassa. Laura ja Kero olivat myös paikan päällä. :) 

Kinan kanssa suunnattiin ensimmäisenä sekarotuisten kehään. Meidän parina oli ihana koiravanhus ja tuomari lopuolta sanoikin, että valinta on todella vaikea, mutta iän takia antaa vastustajalle punaisen nauhan ja Kinalle sinisen. Kuulemma Kinalla on vielä aikaa kierrellä mätsäreitä, vanhuksella ei... ;) Sekarotuisia oli vain neljä, joten päästiin suoraan nauhakehään ja siellä Kina sijoittui ensimmäiseksi ollen siis SIN1. Sen jälkeen kiiruhdin Lumon kanssa kehään. Hetki jouduttiin odottelemaan meidän paria ja sillä aikaa tuomari juoksutti meitä yksin kehässä ihan urakalla. :D "Kun tässä tätä aikaa on niin juoskaapas pari kertaa ympäri. Katsotaan huskyn kaunista liikettä vielä vähän lisää." :D Parin saavuttua juoksu jatkui ja lopulta Lumo sai punaisen nauhan. Sen jälkeen ehdittiin hetki hengähtää kunnes taas suunnattiin kehään ja sitten juostiin taas "vähän" lisää. :'D Lumo sijoittui neljänneksi. Neiti sai kehuja kauniista liikkeistä ja esiintymisestä. Jaloissa kuulemma saisi olla vähän enemmän pituutta, mutta minkäs Lumo töppöjaloilleen voi... ;D 

Sijoitukset: Kina sekarotuisten SIN1 ja Lumo FCI 5 -ryhmän PUN4. 


6.-8.5. oltiin Hartolassa. 


Viime päivinä olen ollut paljon töissä, mutta onneksi ollaan silti ehditty treffailemaan kavereita.
Rajasaaressakin käytiin yksi ilta.

Soilen kanssa iltalenkillä 
Jeni, Kina ja Capu 

Ja ai niin, tällainen tuli hommattua. Tervetuloa perheeseen SIGMA 70-200MM F2.8 APO EX DG OS HSM